Kiaulienos filė su užkeptomis bulvėmis bei miško grybų padažu

Gana paprastas, bet nuostabiausias patiekalas!

Filė (vienai porcijai)

  • Kiaulienos filė, 170 g

Marinatas:

  • Česnakas, 1 skiltelė
  • Alyvuogių aliejus, 1 v.š
  • Sviestas kepimui, 1 v.š
  • Kadagio uogos, 3 vnt
  • Konjakas, 1 v.š
  • Šviežias rozmarinas, bazilikas, mairūnas, druska, penkių rūšių pipirai, lauro lapeliai

Padažas (vienai porcijai)

  • Grybai voveraitės, 100 g
  • Baravykai, 100 g
  • Česnakas, 0,5 skiltelės
  • Balto vyno padažas, 4-5 v.š
  • Sviestas kepimui, 1 v.š
  • Konjakas, 1 v.š
  • Kurkuma, šviežias čiobrelis, druska, penkių rūšių pipirai, lauro lapeliai

Bulvės (vienai porcijai)

  • Bulvė, 1 vnt (vidutinio dydžio)
  • „Bešamelio“ padažas, 1-3 v.š
  • Sūris „Parmezanas“ (tarkuotas), 3 v.š

Kiti produktai (vienai porcijai)

  • „Bekonas“, 30 g
  • Kalendros lapeliai, šviežias čiobrelis

Kiaulienos filė.
Gražius išpjovos „steikiukus“ pamarinuokite iš vakaro. Sudėkite į dubenį, pabarstykite išvardintais prieskoniais, kadagio uogas ir česnaką prieš tai susmulkinkite. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, konjaku, truputi užberkite druskos. Labai gerai įtrinkite, išmasažuokite. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve per naktį marinuotis.

Marinuotą mėsą nuvalykite nuo prieskonių ir apkepkite iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje svieste. Sudėkite ant kepimo skardos, dar truputį pasūdykite, pašlakstykite sviestu, kuriame kepė. Dėkite į orkaitę kepti.

Kepimo procesas bus ganėtinai ilgas, kadangi naudosime žemas temperatūras. Paruošta mėsa bus minkšta kaip sviestas, gražios rausvos spalvos. Karštis orkaitėje turi būti 70-82 C karščio. Taip kaitinkite mėsą 30 minučių. Termometru „adata“ pamatuojame temperatūrą mėsos viduje, ji turi pakilti iki 68-70 C. Tol kaitinkite, kol pasieksite reikiamą temperatūrą. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Profesionalioje orkaitėje užtenka 30-40 minučių.

Kad procesas būtų greitesnis, prieš apkepimą, išėmus iš šaldytuvo, mėsą palaikykite 1-2 valandas kambario temperatūroje.
Padažas.
Nuvalytus, pasmulkintus grybus kepkite keptuvėje, svieste. Sudėkite smulkiai kapotą česnaką. Kepkite, kol grybai įgaus gražią, rudą spalvą. Iškeptus grybus sudėkite į karštą, balto vyno padažą, įberkite žiupsnelį kurkumos.

Kaitinkite ant mažo karščio, maždaug 10 minučių, kol susilies skoniai, reikalui esant dar paskaninkite. Baigiant kaitinti, supilkite konjaką, įdekite šviežio čiobrelio lapelių.

Bulvytės.
Bulves išvirkite su lupena. Truputį atvėsusias nulupkite ir supjaustykite lygiais griežinėliais. Griežinėlius gražiai išdėliokite lėkštėje. Gausiai apliekite šaltu „bešamelio“ padažu, pabarstykite tarkuotu „Parmezanu“. Dėkite po salamanderiu, su karščiu iš viršaus užkepti. Kaitinkite, kol išsilydys sūris ir įgaus auksinę spalvą.
Serviruojame. Į lėkštę su užkeptomis bulvėmis pilkite karštą padažą, gražiai išdėliokite griežinėliais supjaustytą, keptą kiaulienos išpjovą. Pabarstykite keptu ir smulkiai supjaustytu „bekonu“. Papuoškite šviežios kalendros lapeliais, čiobreliu.


Rekomendacijos. Taip paruošta mėsa tikrai yra nuostabiai skani. Kaitinant mėsą orkaitėje, įdėkite metalinį indą su vandeniu. Turi būti maždaug 5% drėgmės. Vietoj „Bešamelio“ padažo, galite naudoti tirštą balto vyno padažą.